Kako Da Prepoznate Koja Web Dizajn Agencija Najbolje Odgovara Vašim Potrebama I Poslovanju?

Kako Da Prepoznate Koja Web Dizajn Agencija Najbolje Odgovara Vašim Potrebama I Poslovanju? web dizajn agencija
Sadržaj teksta

Web sajt predstavlja ključni marketinški alat neophodan za svaki posao. Kao osnovni izvor informacija o vašoj kompaniji na Internetu, pruža kako postojećim, tako i potencijalnim klijentima obuhvatne podatke o vašem poslovanju i uslugama.

Odluka da se angažuje stručna web dizajn agencija umesto formiranja internog tima često se ispostavlja kao najpametniji korak. Profesionalci u ovom polju mogu vam pomoći da postignete postavljene ciljeve mnogo efikasnije zahvaljujući njihovom iskustvu, ekspertizi i resursima.

Međutim, kada je u pitanju odabir web dizajn agencija važno je pažljivo odabrati tim dizajnera koji će raditi na vašem projektu, jer nije sve što sjaji zlato. Kako biste bili sigurni da odabir bude ispravan, preporučuje se intervjuisanje potencijalnih web dizajn agencija. Pripremili smo nekoliko ključnih pitanja koja će vam pomoći da procenite stručnost kandidata i pronađete najbolje rešenje za vaše potrebe, pružajući vam istovremeno alternativu unapređenju internog tima.

Kako da utvrdite da li vam odgovara određena web dizajn agencija

Sastavili smo popis pitanja koja treba postaviti web dizajn agenciji kako biste pronašli idealan tim za vaš projekt. Postavite sva ova pitanja i pronaći ćete savršenog partnera za vašu viziju.

Možete li nam dostaviti vaš portfolio, kao i povratne informacije i reference od strane vaših klijenata?

Ovo je ključni korak u procesu odabira, jer, iako web dizajn agencija može tvrditi da ima obimno iskustvo, važno je imati konkretan dokaz. Uvek insistirajte na pregledu njihovog portfolia kako biste potvrdili ono što tvrde.

Dodatno, zatražite povratne informacije i reference od njihovih klijenata. Posetite poslovne sajtove koje su napravili kako biste procenili kvalitet projekata u njihovom portfoliu i procenili sposobnosti kompanije. Ako su dostupna imena klijenata, možete ih direktno kontaktirati radi dodatnih informacija o njihovom iskustvu sa odabranom agencijom.

Koje usluge nudite?

Pri intervjuu sa potencijalnom agencijom, ključno je postaviti pitanje o rasponu usluga koje nude. Iako idealna situacija podrazumeva da web dizajn agencija pruža širok spektar usluga, uključujući dizajn, web razvoj, hosting, pisanje tekstova, SEO i druge aspekte povezane s izradom sajta, u stvarnosti ovo možda nije slučaj.

Nikada ne biste trebali pretpostavljati da web dizajn agencija automatski obuhvata sve usluge neophodne za vaš projekat. Neke manje agencije se možda ne bave svim aspektima potreba vašeg sajta. Pre potpisivanja ugovora, važno je pažljivo proveriti da li web dizajn agencija može zaista ispuniti vaše specifične zahteve i doprineti ostvarivanju željenih rezultata. Dvaput proverite njihove kapacitete i resurse kako biste bili sigurni da su pravi partner za vaš projekat.

Ko će raditi na mom projektu i koliko iskustva ima ta osoba?

Ako unajmljujete veliku kompaniju, nemojte očekivati da će svaki član tima biti uključen u vaš projekat. Ali, poznavanje svakog ko će raditi na vašoj veb lokaciji je uvek korisno.

To je vaš novac, tako da imate pravo da postavljate pitanja o iskustvu i veštinama koje ovi ljudi imaju. Ovo će vam takođe pomoći da razumete kako će se upravljati projektom.

Koji su glavni koraci koje pratite prilikom izrade sajta?

Kao i svaki drugi proces, izrada sajta uključuje neke glavne faze koje stručnjaci nikada neće propustiti, kao što su istraživanje i planiranje, dizajn, razvoj, testiranje i pokretanje.

Agencija za web dizajn koja ne može da vam kaže kako će tačno projekat biti isporučen nije ona koju tražite.

Da li ćete na web sajt integrisati aplikacije, ekstenzije ili slično ako je potrebno?

Nije dovoljno imati potpuno nov ili redizajniran web sajt; neophodno je prilagoditi ga vašim specifičnim potrebama putem proširenja funkcionalnosti, bilo kroz instalaciju prilagođenih dodataka, poput povezivanja sa društvenim mrežama ili integraciju plaćanja karticama.

Ako je proširena funkcionalnost ključni deo vašeg planova za dizajn web sajta, preporučljivo je da ovu stavku razvoja detaljno dogovarate i proverite da li potencijalna web dizajn agencija ima sposobnosti za sve potrebne stavke.

Pre nego što započnemo sa projektom, šta je sve potrebno da dostavim?

Postavljanjem ovog ključnog pitanja na samom početku želite da izbegnete eventualne zastoje u vezi sa sadržajem, slikama, podacima za prijavljivanje i ostalim važnim detaljima. Preduzmite korake da detaljno razgovarate sa web dizajn agencijom i dobijete preciznu listu šta tačno trebate dostaviti kako biste započeli projekat.

Evo nekoliko korisnih primera: neophodan je pisani sadržaj, logotip i fotografije, takođe slobodno iznesite svoje ideje o željenom izgledu i pružite nam reference.

Važno je napomenuti da u situacijama s nižim budžetom, vi, kao klijent, obično treba da  obezbedite sve pisane i vizuelne materijale, a web dizajn agencija zatim koristi te informacije za kreiranje sajta. Sa druge strane, sajtovi s većim budžetom često uključuju usluge pisanja sadržaja i profesionalno fotografisanje brenda. Bez obzira na budžet, uvek ćete morati pružiti povratne informacije, predložiti izmene i biti dostupni za planiranje i učešće u procesu, posebno u vezi sa fotografisanjem i dizajnom.

Da li treba da dostavim pisani sadržaj za web sajt?

Ovo je ključno pitanje koje precizira prethodno postavljeno. Većina web dizajn agencija nije specijalizovana za pisanje sadržaja, te će ovaj zadatak obično preneti na druge autore, koji će biti odgovorni za stvaranje sveobuhvatnog marketinškog sadržaja za vaš sajt.

U alternativi, možete sami kreirati pisani sadržaj za svoj web sajt ili angažovati autora kojem verujete. Preporučljivo je proslediti svoj pisani materijal web dizajn agenciji na pregled i zatražiti povratne informacije. Pisanje sadržaja za web stranice zahteva specifične veštine, stoga je od suštinskog značaja sarađivati sa autorom teksta koji razume i specifično piše za web, s fokusom na hijerarhiju stranica, SEO i meta opise.

Da li treba da dostavim slike za web sajt?

Preporučljivo je da se unapred pripremite i obezbedite slike, grafike, video zapise i sve brend materijale, uključujući logotip, fontove i boje. Zatim, zamolite web dizajn agenciju da pregleda sadržaj i proveri da li se usklađuje sa dizajnom.

U situaciji gde pokušavate da promenite izgled svog brenda, možda će biti potrebno nabaviti nove, prilagođene fotografije. Važno je napomenuti da većina web dizajn agencija nema profesionalnog fotografa, pa će ovaj zadatak često prepuštati drugoj agenciji. Pre nego što se angažuje fotograf, obavezno saznajte da li je na vama da pronađete profesionalca ili agenciju za fotografiju i, ukoliko je moguće, potražite preporuke.

IMATE NOV PROJEKAT?
ZAPOČNIMO GA ZAJEDNO
Oni su nam ukazali poverenje

Ako imate projekat na umu ili samo želite da razgovarate o idejama i planovima, kontaktirajte nas i dobićete besplatnu procenu.

Kako Da Prepoznate Koja Web Dizajn Agencija Najbolje Odgovara Vašim Potrebama I Poslovanju? web dizajn agencija

Koliko će vremena biti potrebno za izradu sajta i koliko će to koštati?

Vremenski okvir i troškovi projekta zavise od opsega posla. Kako biste dobili približnu procenu, detaljno opišite svoje zahteve i šta tačno očekujete od završenog projekta.

Vaša očekivanja u vezi sa rokom su takođe važna. Ako se procena značajno razlikuje od vaših očekivanja, možda ćete morati ponovo razmotriti planirani datum lansiranja. Takođe, preliminarni trošak je ključan kako biste se osigurali da konačna cena odgovara vašem budžetu. Web dizajn agencija treba da pruži jasan i otvoren dijalog o ovim pitanjima i da pomogne u postizanju realnih očekivanja i uspešnoj realizaciji projekta.

Da li postojeći sajt može da se redizajnira ili mi je potreban novi?

Izrada potpuno novog sajta možda nije optimalna odluka za vaše poslovanje ako se postojeći sajt može unaprediti. Redizajn web sajta obično košta manje i zahteva manje vremena.

Ako vaš trenutni sajt već zadovoljava vaše osnovne ciljeve, a želite samo da ga unapredite ili dodate nove funkcionalnosti, možda neće biti potrebno potpuno novi. Ovo je nešto što web dizajn agencija treba da vam kaže u  startu.

Preporučljivo je potražiti savet stručnjaka kako biste doneli informisanu odluku. Neka vam web dizajn agencija pruži analizu trenutnog sajta, predloži neophodna poboljšanja i podeli preliminarne troškove i vremenski okvir za takav projekat. To će vam pomoći da donesete odluku koja je najbolja za vaše poslovanje.

Da li ćete kreirati potpuno novi dizajn ili prilagoditi gotovu temu i šablon?

Postoje dve mogućnosti u vezi sa dizajnom web sajta: web dizajn agencija može koristiti postojeći besplatni/plaćeni šablon sa interneta i prilagoditi ga ili može kreirati sve od nule.

Prvi pristup obično je brži i ekonomičniji, ali može rezultirati sajtom koji se ne izdvaja u masi. Drugi pristup je skuplji i zahteva više vremena, ali pruža potpuno jedinstven dizajn koji se razlikuje od drugih.

Obavezno podelite svoje potrebe i web dizajn agencija bi trebala da vam predloži šta bi bilo bolje u vašem konkretnom slučaju. Ovaj dijalog će vam pomoći da donesete informisanu odluku koja odgovara vašim specifičnim potrebama.

Da li ćete obezbediti usluge održavanja nakon završetka projekta?

Naravno, nijedan klijent ne planira da se suoči sa problemima ili greškama na dobro razvijenom sajtu. Međutim, kao i kod svega u životu, nepredviđeni problemi su mogući.

U slučaju bilo kakvih problema, brza podrška od tima koji je implementirao projekat je ključna. Ali, da li će ove usluge biti obezbeđene besplatno i koliko brzo će biti dostupne? Pre početka projekta, web dizajn agencija treba da vam pruži informacije o opcijama održavanja, njihovim troškovima. Planirajte unapred kako biste bili pripremljeni za eventualne izazove.

Sa kojim sistemima za upravljanje sadržajem radite?

Sistemi za upravljanje sadržajem postaju ključni kada je reč o izradi sajtova. Ukoliko imate online prodavnicu ili planirate da pokrenute blog, potreban vam je CMS (Content Management System) koji omogućava lakše otpremanje, uređivanje, objavljivanje i upravljanje sadržajem.

Postoji nekoliko odličnih CMS platformi, kao što su WordPress i Joomla, koje pružaju ovakve funkcionalnosti. Zato je važno da web dizajn agencija može da preporuči odgovarajući CMS za vaše potrebe, integriše ga sa vašim sajtom i po potrebi, izmeni osnovni kod.

Da li ćete optimizovati sajt za pretraživače?

SEO (Search Engine Optimization) predstavlja pogodnost za preduzeća koja teže da svoj sajt rangiraju više na pretraživačima. Ovo web dizajn agencija postiže optimizacijom na samom sajtu, kao što je dodavanje meta oznaka ali i van sajta, poput prilagođenog korisničkog međusobnog povezivanja.

Bitno je da vaša web dizajn agencija ima ekspertizu u oblasti SEO-a kako bi vam pomogla u optimizaciji sadržaja i tehničkih aspekata vašeg sajta. Ovaj pristup ne samo da poboljšava rangiranje na pretraživačima već takođe pomaže privlačenju novih posetilaca na vaš sajt.

Koliko često dajete obaveštenja o projektu?

Kada je reč o obaveštenjima o projektu, postoje neki ključni faktori koje treba razmotriti:

Da li web dizajn agencija ima redovan raspored za obaveštavanje klijenta ili se oslanja na vas da preuzmete vođstvo u komunikaciji?

Kako se postupa sa revizijama?

Ako se vaši planovi promene, kako web dizajn agencija rešava takve situacije?

Da li će vam biti omogućen pristup kontrolnoj tabli za praćenje napretka?

Kada investirate značajna sredstva u projekat, važno je da imate sigurnost da je projekat na pravom putu. Efikasno upravljanje projektima od strane agencije ključno je za postizanje uspeha. Odsustvo pružanja redovnih povratnih informacija, bilo da se radi o automatski ažuriranoj kontrolnoj tabli projekta ili redovnom kontaktu, može ukazivati na nedostatak fokusa.

Podelite članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top