Da li vam je potreban redizajn sajta?

redizajn sajta
Sadržaj teksta

Ako ste vlasnik biznisa, verovatno već imate svoj web sajt. Ali, da li ste ga osvežili u skorije vreme? Možda je vreme za redizajn sajta.

Osim osnovnih pitanja poput funkcionalnosti, sigurnosti i SEO-a, biznisi moraju da se posvete i drugim ključnim aspektima. Vaš poslovni web sajt ostaje presudan za privlačenje novih potencijalnih klijenata i povećanje prodaje. Kupci sve više istražuju, upoređuju i kupuju proizvode i usluge putem interneta nego ikad pre.

Redizajn sajta može da pomogne da budete korak ispred promena u ponašanju potrošača i da maksimalno iskoristite online rezultate.

Da bismo vam pomogli da donesete ispravnu odluku, u ovom blogu ćete saznati prednosti redizajna sajta, razloge zbog kojih vam to može biti potrebno i kako da efikasno krenete u tom pravcu.

Šta je tačno redizajn sajta?

Redizajn sajta znači da se vaš sajt kompletno obnavlja, počevši od temelja, kao što su funkcionalnost i izgled. Slično kao kada biste renovirali svoju kancelariju ili prodavnicu, redizajn sajta ima za cilj da osveži i unapredi izgled vašeg veb sajta, dodajući nove funkcionalnosti i, na kraju, poboljšava vaše poslovne rezultate.

Alternativno, možete se odlučiti i za delimičan redizajn sajta, koji će se fokusirati samo na određene aspekte, kao što su promene u funkcionalnostima ili izgledu veb sajta.

Koliko često je potreban redizajn sajta?

Optimalno, trebali biste razmotriti potrebu za redizajnom svakih 2-5 godina. Međutim, ovo može varirati u zavisnosti od više faktora, uključujući izgled vašeg sajta, dinamiku vaše industrije, ciljnu publiku i tehnološke i dizajnerske promene koje se neprestano dešavaju.

Osim toga, ukoliko primetite da vaš sajt ne ispunjava očekivanja ili ne radi kako treba, možda bi trebalo razmotriti ili osvežavanje ili potpuni redizajn sajta.

Ne bi trebalo se slepo držati kalendara da biste odlučili kada je vreme za redizajn sajta. Iako je verovatno da sajt iz 2014. ili 2017. godine danas zahteva značajne promene, nema čvrstog i brzog pravila.

Najbolji pristup je da analizirate web statistiku kako biste identifikovali probleme u vezi sa rangiranjem, saobraćajem ili konverzijama. Na osnovu ovih podataka možete doneti informisanu odluku o sledećim koracima.

Benefiti redizajna sajta

Kao i kod drugih poslovnih ulaganja, verovatno ćete procenjivati potrebu za redizajnom veb sajta na osnovu povrata investicije da biste utvrdili da li je vredno toga.

Pošto dobar redizajn sajta zahteva novac, vreme i ulaganje, evo pet glavnih poslovnih prednosti koje opravdavaju troškove..

1. Brendiranje

Ažuriran sajt može značajno poboljšati doslednost vašeg brenda. S modernim dizajnom, vaš web sajt će pospešiti poverenje i prepoznatljivost brenda među potrošačima, što znači da redizajn sajta može imati pozitivan uticaj na vaše inicijative u izgradnji brenda.

Potencijalni klijenti koji vas pronađu online, koristiće izgled i kvalitet vaše web stranice kako bi procenili verodostojnost vaše kompanije.

Prvi utisci su od suštinskog značaja. Ako vaš sajt izgleda jeftino i zastarelo, ne funkcioniše dobro ili pruža loše korisničko iskustvo, to može odbiti ljude od potencijalne saradnje sa vašim biznisom.

S druge strane, redizajn sajta pomaže da vaš biznis ostane relevantan i unapređuje imidž vašeg brenda tako što ostavlja snažan prvi utisak.

2. Bolje rangiranje na pretraživačima

Imati dobar sajt podrazumeva i dobar SEO. Redizajn sajta treba pažljivo da razmotri optimizaciju za pretragu, počevši od koda i završavajući sa brzinom učitavanja.

Ovo znači da će redizajn sajta doprineti poboljšanju vaše pozicije na stranicama rezultata pretrage, što će rezultirati većim brojem organskog saobraćaja.

Takođe, kada korisnici kliknu na vaš link i vide moderan sajt, veća je verovatnoća da će na njemu ostati duže. Ako je struktura vašeg sajta optimizovana, posetioci će istraživati više stranica, što će smanjiti stopu napuštanja sajta nakon posete samo jedne stranice.

3. Poboljšanje protoka informacija

Osnovni cilj sadržaja na vašem sajtu je da pomogne potencijalnim klijentima da saznaju više o vašem poslovanju, proizvodima/uslugama i, na kraju, da ih podstakne na akciju, odnosno konverziju.

Bilo da se radi o informacijama o vašoj kompaniji, priči o osnivaču ili samo o informisanju posetilaca o vašim proizvodima i uslugama, ključna svrha sajta je da obezbedi informacije koje pomažu posetiocima da preduzmu željene korake.

Prirodno je da ljudi očekuju da lako pronađu potrebne informacije i da one budu dostupne. Da biste ubedili posetioce da razmotre vaše ponude i postanu klijenti, ključno je da obezbedite optimalan protok informacija.

Nažalost, mnogi sajtovi ne ispunjavaju ovu potrebu. Kroz proces redizajna web sajta, možete uložiti napore u strukturiranje i prezentaciju informacija na način koji omogućava lako pronalaženje važnih informacija dok korisnici prirodno prelaze s jedne stranice na drugu.

4. Povećanje broja potencijalnih klijenata i prodaje

Redizajn sajta rezultiraće povećanim brojem potencijalnih klijenata i prodajom, zahvaljujući primeni najnovijih taktika i funkcija optimizacije konverzija.

Realnost je da su konverzije posetilaca krajnji cilj svakog sajta. Bez obzira na to da li želite prikupiti njihove email adrese ili brojeve telefona, podstaknuti ih da rezervišu ili kupe proizvod ili uslugu, konverzije su ključan faktor.

Kroz redizajn sajta, možete postaviti konverzije kao glavni prioritet, pružajući strukturu informacija koja usmerava korisnike ka akcijama kao što su kupovina, pretplata ili traženje dodatnih informacija. Ovo je aspekt koji mnogi stariji sajtovi često ne postižu efikasno.

5. Povećanje prihoda i smanjenje troškova

U suštini, poboljšanje doslednosti brenda, rangiranja i usmeravanje posetilaca ka konverziji doprinose povećanju prihoda.

Da li ste ikada razmišljali kako to može smanjiti vaše troškove?

Uz celokupan redizajn, pruža se prilika da ponovo procenite hosting usluge i CMS (sistem za upravljanje sadržajem). Dodatno, nov web sajt može efikasnije raditi, zauzimati manje server resursa i brže se učitavati.

Često je i ekonomičnije obaviti redizajn nego pokušavati popraviti funkcionalne probleme ili postepeno dodavati nove funkcije. Umesto da krpite mnogo „rupa“ na postojećem sajtu, nekada je bolje krenuti ispočetka sa redizajnom sajta od nule.

Najvažnije od svega, redizajn sajta će smanjiti troškove propuštenih prilika i izgubljenih klijenata uzrokovanih starim, neefikasnim web sajtom.

IMATE NOV PROJEKAT?
ZAPOČNIMO GA ZAJEDNO
Oni su nam ukazali poverenje

Ako imate projekat na umu ili samo želite da razgovarate o idejama i planovima, kontaktirajte nas i dobićete besplatnu procenu.

Da li vam je potreban redizajn sajta? redizajn sajta

11 razloga zašto vam je potreban redizajn sajta

Pošto smo pregledali potencijalne prednosti koje će vaš biznis imati ukoliko ulažete u redizajn sajta, vreme je da detaljnije istražimo temu kako bismo vam pomogli da utvrdite kada i da li je vašem sajtu potreban redizajn.

Ako smatrate da se bilo koja od ovih stavki odnosi na vaš sajt , redizajn bi definitivno trebao da bude u vašim planovima.

1. Vaš sajt nije prilagođen mobilnim uređajima

Postoje stavke koje jasno ukazuju na potrebu za redizajnom sajta. Jedan od najznačajnijih signala je neprilagođenost mobilnim uređajima

Podaci iz prošle godine otkrivaju da je preko 55% ukupnog internet saobraćaja generisano putem mobilnih uređaja. S obzirom na preko 5 milijardi korisnika mobilnih uređaja širom sveta, neophodno je da vaš sajt pruža besprekorno iskustvo korisnicima koji je pristupaju putem istih.

Međutim, to ne znači samo da vaš sajt treba pravilno da se učita i prikaže na mobilnim telefonima i tabletima. Prilagođavanje sajta mobilnim uređajima podrazumeva obezbeđivanje savršenog korisničkog iskustva, kao i na desktop verziji. To uključuje održavanje odlične strukture i fluidnog toka informacija.

A ako ovo ne deluje dovoljno ubedljivo, imajte na umu da loše performanse na mobilnim uređajima mogu ozbiljno negativno uticati na SEO optimizaciju i organski saobraćaj. Google daje prioritet mobilnom indeksovanju, što znači da će performanse na mobilnim uređajima igrati ključnu ulogu u rangiranju vašeg sajta.

2. Vaš sajt se sporo učitava

Kada govorimo o korisnicima koji ne podnose čekanje, internet korisnici su uopšteno skloni nestrpljenju. Istraživanja su pokazala da gotovo polovina savremenih potrošača očekuje da se web sajt učita za samo 2 sekunde, dok će nešto manje od pola napustiti sajt ako se ne učita u roku od 3 sekunde. Na kraju krajeva, brzina ima ključnu ulogu u korisničkom iskustvu.

Drugim rečima, jednostavno nije prihvatljivo da sajt ima sporo vreme učitavanja. Problemi koji uzrokuju sporu brzinu često su duboko ukorenjeni u dizajnu i kodiranju sajta, iako postoje metode koje možete primeniti kako biste poboljšali vreme učitavanja postojećeg sajta.

Takođe, budući da većina internet saobraćaja dolazi sa mobilnih uređaja, morate uzeti u obzir da su mobilni korisnici mnogo manje strpljivi i manje voljni da čekaju tokom pretrage. Vaša sajt bi trebalo da se učita gotovo trenutno ako želite da zadržite korisnike u današnje vreme.

3. Problemi sa korisničkim iskustvom

Kada razmatramo kvalitet web sajta, korisničko iskustvo (UX) treba da bude glavni fokus. Zamislite svoju sajt kao ključni element ukupnog korisničkog iskustva (CX). Da biste ostali konkurentni i postigli najbolje rezultate, potrebno je optimizovati i jedno i drugo.

Ako vaši posetioci imaju problema sa pronalaskom informacija, ne mogu da koriste sve funkcionalnosti vašeg sajta na svim pregledačima i uređajima, naiđu na funkcije koje ne rade, često se suočavaju s tehničkim problemima ili jednostavno doživljavaju neintuitivno korisničko iskustvo, to je jasan znak da je redizajn sajta hitno potreban.

Na kraju krajeva, web sajtovi koji ne pružaju kvalitetno korisničko iskustvo često imaju veće stope napuštanja nakon posete jednoj stranici, manje vreme provedeno na stranici i niži broj povratnih poseta – što negativno utiče na poziciju na pretraživačima (SEO), konverzije i ugled.

4. Vaš sajt ima zastareo dizajn

Ako primetite da vaš sajt izgleda zastarelo, to je znak da je vreme za redizajn. Dok vintage stil može biti šarmantan, u svetu web dizajna ljudi traže vrhunsku modernu estetiku.

Možda mislite da je investiranje u moderni dizajn luksuz, ali treba dobro da razmotrite tu ideju. Evo i zašto..

Sve više korisnika postaje selektivno u izboru web sajtova koje posećuju, delom zato što su svesni da u svakoj niši postoje web sajtovi koje se mogu pohvaliti atraktivnim dizajnom.

Prema istraživanju, čak 75% korisnika priznaje da ocenjuje kredibilitet kompanije na osnovu dizajna njihove web stranice.

Osim toga, zastareli i neuredan dizajn često se povezuje sa nepouzdanim web sajtovima. Takav utisak može ostaviti negativan dojam o vašem poslovanju i rezultirati gubitkom klijenata.

5. Došlo je do promena u vašoj industriji ili publici

Promene u vašoj industriji, vašoj ciljnoj publici ili ponašanju korisnika zahtevaju redizajn veb sajta. Trendovi i promene u preferencijama kupaca će diktirati šta se smatra privlačnim i u suštini šta pokreće rezultate.

Možda ćete primetiti da konkurenti i lideri u industriji dodaju nove funkcionalnosti ili koriste nove elemente dizajna. Ili ćete možda saznati da kupci sada očekuju određene funkcije ili novu vrstu sadržaja.

Nedostatak praćenja industrijskih trendova može rezultirati web sajtom koji se ne prilagođava promenama. Posetioci i potencijalni klijenti mogu doživeti vaše poslovanje kao zastarelo, što nije povoljno.

Čak i manji detalji, kao što su tekst u pozivu na akciju (CTA) ili slike, mogu odbiti određenu publiku.

Naravno, to ne znači da biste trebali slepo pratiti svaki prolazni trend. Trebali da donosite strateške odluke. Kada se pojavi novi trend u industriji, postavite sebi ova dva pitanja:

  • Da li će primena ovog dizajna na web sajtu unaprediti percepciju mog brenda?
  • Da li većina mojih konkurenata već koristi ove trendove?

Ako na bilo koje od ovih pitanja odgovorite potvrdno, trebali biste što pre kontaktirati svoj tim kako biste razmotrili redizajn.

6. Vaš sajt ima previše komplikovanu strukturu

Zamršena struktura sajta i navigacija su jasni znaci da vam je potreban redizajn sajta.

Da li postoji neka stranica na vašem sajtu koja je udaljena više od 3 klika od vaše početne stranice? Ako je tako, to je veliki znak da vašoj veb lokaciji treba bolje strukturiranje.

Ako korisnik pregleda vaš sajt, trebalo bi da ima brz i intuitivan put sa bilo koje stranice na vašem sajtu koji ga vodi pravo do informacija koje traži.

Štaviše, trebalo bi da ima direktan put nazad na stranicu na kojoj je prethodno bio.

7. Loš SEO i rangiranje na pretraživačima

Ako primetite da vaš sajt gubi rangiranje ili da stalno opada organski saobraćaj, to je jasan signal da je vreme za redizajn.

SEO i organski saobraćaj postaju sve važniji iz godine u godinu. Na kraju krajeva, ključ za visoko rangiranje na Google-u i dugoročno povećanje organskog saobraćaja leži u tome da se uverite da je vaš sajt optimizovan za pretraživače.

Naravno, SEO nije samo stvar objavljivanja kvalitetnog sadržaja sa obiljem ključnih reči. Dizajn i tehnički aspekti vašeg sajta igraju ključnu ulogu u sposobnosti pretraživača da indeksira, rangira i razume vaš sajt. Ako primetite da vaša SEO strategija ne donosi željene rezultate, vreme je da se pozabavite dubljim aspektima web stranice.

8. Svrha vašeg sajta se promenila

Još jedan važan razlog za razmatranje redizajna je promena vaših poslovnih ciljeva, a time i svrhe vašeg web sajta.

Usred pandemije, mnoge kompanije su se okrenule online poslovanju, što znači da su se ciljevi web sajta verovatno promenili.

Na primer, ako ste ranije imali fizičku prodavnicu i koristili web sajt kako biste privukli više posetilaca, sada možda nudite opciju „online kupovine“ ili „preuzimanja“. U tom slučaju, dizajn, struktura i tekst vašeg sajta treba da odražavaju tu promenu.

S druge strane, sada se možda fokusirate na generisanje potencijalnih klijenata, dok je prethodni fokus bio na povećanju prodaje.

U svakom slučaju, ako su se vaši ciljevi ili svrha promenili, vreme je da se i vaš sajt prilagodi tim promenama.

9. Želite da dodate nove funkcionalnosti i karakteristike

Ako želite da proširite funkcionalnost svog sajta ili dodate nove funkcije, možda ćete morati da redizajnirate ili ponovo razvijete svoj sajt.

Možda razmišljate o implementaciji online kupovine po prvi put, ili želite da dodate članstva i registraciju korisnika ili vam je potrebna složena tehnička integracija koja podržava vaše poslovanje.

Ovo su samo neke uobičajene nove funkcionalnosti i funkcije koje preduzeća ponekad pokušavaju da „uklope“ u svoj postojeći sajt.

Nažalost, pokušaj da se tako veliki razvoj ugura u postojeću infrastrukturu sajta verovatno će samo izazvati probleme. Vaš postojeći sajt i struktura verovatno nisu napravljeni za ove funkcije i možete završiti sa neredom koji loše funkcioniše.

10. Izmenili ste brend

Ažuriranje brenda je još jedan ubedljiv i očigledan razlog da počnete da razmatrate redizajn sajta.

Možda ste uneli izmene u:

  • Poslovni logo
  • Paletu boja
  • Slike
  • Sadržaj
  • Poruke o brendu itd.

Od ključne je važnosti da redizajnirate svoj sajt tako da odražava sve veće promene u vašem brendu i da obezbedite dosledan izgled i osećaj.

Na kraju krajeva, verovatno već shvatate da je vaš sajt srž digitalnog prisustva vašeg poslovanja koje značajno utiče na vaš brend i njegovu percepciju. Budite prepoznatljivi tako štoćete ostati dosledni u svim svojim marketinškim kanalima i kontaktnim tačkama kupaca (uključujući i vaš sajt).

Podelite članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top