Da li UI UX dizajn utiče na SEO?

ui ux dizajn
Sadržaj teksta

Kada se izvede sa pažnjom, optimizacija za pretraživače (SEO) može značajno podići rangiranje sajtova na najvećem svetskom pretraživaču, Google-u, i privući veći broj posetilaca na samu lokaciju. Ipak, ovo predstavlja samo polovinu izazova kada je reč o postizanju konverzija. Postoje mnogi faktori koji mogu uticati na to da li će posetioci istražiti proizvode, postaviti upit ili stupiti u kontakt sa vašim preduzećem kako bi se transformisali u stvarne konverzije i ovde dolazi UI UX dizajn.

Zamislite situaciju kada uspešno primenite SEO strategiju koja dovodi korisnike na vaš sajt, ali ih dočekaju loše dizajnirane, spore i neorganizovane stranice. Ako korisnici ne mogu lako pronaći ono što traže, verovatno će se opredeliti da napuste vaš sajt i posete neki drugu umesto da produbljuju svoje istraživanje. Kao rezultat toga, sav trud uložen u SEO možda neće dati očekivane rezultate zbog slabog UI UX dizajna.

Dakle, ovde dolazi do izražaja značaj UI UX dizajna, koji igra skoro istu ulogu kao i SEO. Da biste postigli optimalne performanse veb stranice, ključno je razumeti kako korisničko iskustvo utiče na SEO i pronaći savršenu ravnotežu između ova dva ključna aspekta. U ovom članku ćemo istražiti kako najbolje upravljati UI UX dizajnom i SEO-om kako bismo unapredili performanse veb sajta.

Šta je SEO?

SEO, ili optimizacija za pretraživače, predstavlja strategiju digitalnog marketinga čiji je cilj poboljšanje različitih aspekata vašeg sajta kako bi bio bolje ocenjen od strane pretraživača poput Google-a i Bing-a. Ovi pretraživači analiziraju brojne faktore vašeg sajta i drugih online resursa, koristeći algoritme kako bi odredili koji sajtovi pružaju najrelevantnije rezultate za određenu ključnu reč.

Kada korisnik pretražuje internet radi pronalaženja informacija ili proizvoda, algoritmi pretraživača igraju ključnu ulogu u određivanju koji sajt najbolje zadovoljava potrebe tog korisnika. Veb sajtovi koji se visoko pozicioniraju na stranicama rezultata pretraživača (SERP) imaju veću šansu da privuku posetioce, jer se smatraju relevantnijim. Stoga, što je bolje optimizovan sajt i što se više rangira na relevantnim SERP-ovima, veća je verovatnoća da će korisnici posetiti baš tu stranicu.

Optimizacija sajta zavisi od različitih faktora, među kojima se ističu:

 • Relevantne ključne reči: Ključno je da vaš sajt bude optimizovan za rangiranje za određene ključne reči. Umesto nekadašnjeg pristupa gde se veb sajt popunjavao i pretrpavao sa jednom ključnom reči za koju treba da se rangira, današnji pristup obuhvata širu analizu, uključujući slične ključne reči i latentno semantičko indeksiranje. Ovo osigurava da je vaš sajt relevantan ne samo za konkretnu ključnu reč, već i za širi kontekst.
 • Pisanje sadržaja: Vaš sadržaj treba da bude prilagođen SEO-u, uključujući ključne reči za koje želite da se rangirate. Osim toga, sadržaj koji pokriva teme iz vaše industrije ili opisuje proizvode i usluge koje pružate može povećati autoritet vašeg sajta. Angažovanje usluga pisanja SEO sadržaja može garantovati da vaš sadržaj bude optimalno prilagođen i za SEO i za korisnike.
 • Tehnički faktori veb sajta: SEO ne obuhvata samo vidljive elemente za korisnike. Tehnički faktori poput brzine učitavanja stranica i optimizovane navigacije takođe igraju ključnu ulogu. Način na koji popisivači, alati koje pretraživači koriste za skeniranje i indeksiranje veb stranica, prolaze kroz vašu veb lokaciju takođe može uticati na vaše rangiranje na SERP-ovima.

Ukratko, SEO povećava vidljivost sajta na pretraživačima i podstiče korisnike da posete isti. Postoje dodatne prednosti SEOa i rad sa stručnjacima za pisanje SEO sadržaja – kao što je izgradnja aktuelnog autoriteta i ubeđivanje korisnika na konverziju u svakoj fazi – ali primarni cilj SEO strategije je da poboljša rezultate pretrage i dovede korisnika na sajt.

Šta je UI UX dizajn?

UI UX dizajn, ili dizajn korisničkog interfejsa i korisničkog iskustva, predstavlja proces dizajna koji obuhvata estetiku i funkcionalnost veb stranice i kako se ona odnosi na korisnika koji se kreće po njoj. Ova oblast ne podrazumeva samo veb dizajn usluge. UI UX dizajn obuhvata širok spektar, izlazeći izvan samog veb dizajna na interfejs, razvoj, strukturu informacija i celokupno iskustvo koje korisnik doživljava tokom interakcije sa sajtom.

Iako sajt može izgledati vizualno privlačno, loše izveden dizajn može stvoriti frustraciju kod korisnika. S druge strane, možete da posedujete sajt sa izuzetnim sadržajem i vrednim informacijama, ali dizajn otežava korisnicima da veruju u kredibilitet stranice ili čak pronađu relevantne informacije. U nekom drugom scenariju, možete da imate savršeno vizuelno i navigaciono osmišljen sajt, ali spora brzina učitavanja odbija korisnike, posebno u doba kada pristup internetu postaje sve brži.

Kada se pravilno izvede, UI UX dizajn može značajno poboljšati korisničko iskustvo i same rezultate veb stranice. Kvalitetan UI UX dizajn mora zadovoljiti sledeće standarde za postizanje optimalnog korisničkog doživljaja:

 • Korisnost: Vaša sajt treba da pruža sadržaj koji ispunjava stvarne potrebe korisnika.
 • Upotrebljivost: Veb sajt treba da bude intuitivan i lako upotrebljiv.
 • Estetski dojam: Dizajn veb sajt treba da odražava identitet brenda i estetiku koja je povezana sa brendom.
 • Lako pronalaženje informacija: Korisnici bi trebalo lako da se kreću po sajtu i pronađu potrebne informacije uz minimalan broj koraka.
 • Pristupačnost: Sadržaj i informacije treba da budu lako dostupni svima, uzimajući u obzir faktore kao što su brzina učitavanja, stilovi fonta i veličina fonta.

• Verodostojnost: Veb sajt mora delovati i izgledati na način koji izaziva poverenje korisnika u brend i pružene informacije.

IMATE NOV PROJEKAT?
ZAPOČNIMO GA ZAJEDNO
Oni su nam ukazali poverenje

Ako imate projekat na umu ili samo želite da razgovarate o idejama i planovima, kontaktirajte nas i dobićete besplatnu procenu.

Kako UI UX dizajn utiče na SEO?

Kako UI UX dizajn utiče na SEO?

Sada kada razumete šta predstavljaju SEO i UI UX dizajn i kako oblikuju strategiju digitalnog marketinga, ključno je sagledati kako ova dva elemenata međusobno deluju.

SEO strategija i UI UX dizajn se ponekad mogu sukobljavati, budući da određeni aspekti optimizacije mogu negativno uticati na korisničko iskustvo. S obzirom na sveprisutnu upotrebu mobilnih uređaja i pristup sajtovima, korisnici očekuju brz i jasan pristup informacijama. To znači da posetioci vašeg sajta očekuju da će odmah pronaći ono što traže. U suprotnom, lako mogu odlučiti da napuste vašu sajt i pretraže alternative.

Ovo se može očekivati kada se fokusirate isključivo na SEO u digitalnom marketingu, a zanemarite aspekte UI UX dizajna. Ako korisnik, u potrazi za određenim proizvodom, naiđe na veb sajt koji je spor i otežava mu pronalaženje informacija, verovatno će radije istraživati druge opcije nego gubiti vreme na neefikasnom kretanju po vašem sajtu. Postavlja se pitanje: Koja je svrha efikasne SEO strategije ako dovodi korisnike na veb sajt koji nije adekvatno dizajniran da im olakša konverziju?

Pored toga, ovaj izazov dodatno naglašava kako UI UX dizajn direktno utiče na SEO. Visok broj korisnika koji napuštaju vaš sajt za kratko vreme može rezultirati povećanom stopom posete samo jedne stranice. Ova stopa predstavlja signal pretraživačima, sugerišući da korisnici nisu pronašli relevantne informacije ili proizvode vezane za relevantne ključne reči na vašem sajtu. Takav signal ukazuje pretraživačima da vaša sajt možda nije adekvatan za tražene ključne reči, što može rezultirati isključivanjem vašeg sajta iz rezultata pretrage (SERP-ova).

Ovaj primer jasno pokazuje kako korisničko iskustvo ima dubok uticaj na SEO. Dakle, dok SEO može privući veći broj korisnika na vaš sajt, UI UX dizajn ima ključnu ulogu u zadržavanju tih korisnika. Pronalaženje optimalne ravnoteže između ova dva aspekta predstavlja ključni pristup i kako korisničko iskustvo utiče na SEO. Fokusiranje na samo jedan od ova dva elementa može narušiti rast vašeg veb sajta, konverzije i druge ključne aspekte SEO praksi koje primenjujete.

Kako iskoristiti prednosti kombinacije UI/UX dizajna i SEO-a

Uspostavljanje optimalnog balansa između najboljih praksi za SEO, koje usmeravaju posetioce ka vašem sajtu, i najboljih praksi za UI UX dizajn, koje unapređuju korisničko iskustvo pri navigaciji sajtom, ključno je za uspeh vašeg poslovanja. Kada sarađujete sa kompanijom specijalizovanom za SEO i veb dizajn, imate priliku da sinhronizujete komponente vaše strategije digitalnog marketinga.

Preterano fokusiranje na SEO može dovesti do toga da vaš sajt odbija posetioce koji imaju negativno iskustvo pri navigaciji. Sa druge strane, preveliki naglasak na UI UX dizajn stranice može ugroziti njenu optimizaciju, što rezultira nižim rangiranjem na pretraživačima.

Iako je tačno da je SEO ključan za generisanje organskog saobraćaja, pružanje besprekornog korisničkog iskustva je važnije za zadržavanje posetilaca, povećanje konverzija i izgradnju pozitivne reputacije brenda. Ipak, postizanje ravnoteže između ova dva aspekta je idealno.

Najbolje prakse za SEO i UI UX dizajn često se prepliću. Stvarnost je da, s obzirom na redovna ažuriranja algoritama pretraživača poput Google-a, unapređenje određenih aspekata UI UX dizajna može pozitivno uticati na vašu SEO strategiju. Evo nekoliko ključnih praksi za UI UX dizajn i SEO koje treba razmotriti prilikom optimizacije vašeg sajta.

Saradnja sa agencijama za digitalni darketing sa kompletnom uslugom za SEO i UI UX dizajn

Iako se smanjivanje troškova može činiti privlačnim, angažovanjem različitih stručnjaka za svaki segment digitalnog marketinga, to može izazvati konflikte između različitih strategija. Na primer, pristup kompanije za pisanje SEO sadržaja može biti u suprotnosti sa pristupom kompanije za veb dizajn.

Postoje značajne prednosti angažovanja agencija za digitalni marketing sa kompletnom uslugom. Kombinovanjem usluga pisanja SEO sadržaja i usluga UI UX dizajna pod jednim krovom, imate više timova koji zajedno rade na kreiranju strategija koje se međusobno usklađuju. Na primer, tim za pisanje SEO sadržaja postaje ključni deo vaše SEO strategije, dovodeći relevantne korisnike na vaš sajt. Paralelno s njima, tim za veb dizajn pruža usluge poput hostinga ili UI UX dizajna, unapređujući korisničko iskustvo i optimizovanje sajta. Ova integrisana saradnja omogućava sinhronizovan rad različitih timova i eliminiše potencijalne konflikte između SEO i UI/UX strategija.

Responzivni dizajn

U prošlosti, većina korisnika pristupala je internetu putem desktop računara. Međutim, sada mobilni uređaji poput pametnih telefona, laptopova i tableta prevazilaze tradicionalne desktop računare. Zbog toga je od suštinske važnosti da vaš sajt bude privlačan, sa lakom navigacijom bez obzira na veličinu i dimenzije uređaja. Google čak preporučuje implementaciju responzivnog veb dizajna toliko da preferira indeksiranje mobilnih uređaja kao prioritet, što se smatra korisnim za rangiranje na stranicama rezultata pretrage (SERP-ovima).

Responzivni dizajn predstavlja jednu od ključnih praksi za poboljšanje UI UX dizajna, jer omogućava prilagodljivost vašeg sajta bilo kojem uređaju bez gubitka funkcionalnosti navigacije. Ako korisnik poseduje uređaj sa manjim ekranom, responzivni dizajn automatski prilagođava izgled, čineći pristup jednostavnijim, čime čuva bitne elemente, kao što su pozivi na akciju.

Jednostavna navigacija

Ponekad, rezultati pretrage prikazuju direktno stranice usluga ili proizvoda vašeg sajta umesto da usmeravaju korisnike na početnu stranicu. U takvim situacijama, korisnicima je olakšano pronalaženje željenog sadržaja. Međutim, kada rezultati ne prikažu specifičnu stranicu, već vode korisnike na početnu stranicu, oni se moraju snalaziti po vašem sajtu kako bi pronašli tražene informacije. Optimalno je da vaš sajt bude dizajniran tako da korisnici lako pronađu potrebne informacije i upute se ka procesu kupovine ili stranici za kontakt uz minimalan broj klikova.

Upotreba padajućih menija, jasnih oznaka, zaglavlja i slika može značajno pomoći korisnicima u pronalaženju željenog sadržaja. Neki od saveta za bolje korisničko iskustvo uključuju:

 • Korišćenje smislenih naslova radi bržeg pregleda sadržaja.
 • Korišćenje logički organizovane liste za menije i proizvode koristite.
 • Korišćenje fontova za čištiji izgled sajta i smanjenje nereda.
 • Razbijanje sadržaja na manje, lako prepoznatljive delove za izbegavanje pretrpanosti informacijama.

Poverite Fides Design Timu UI UX dizajn i SEO za poboljšanje performansi vašeg sajta

Izgradnja uspešne strategije digitalnog marketinga često zahteva integraciju različitih usluga. U ovom kontekstu, ključno je pronaći optimalnu ravnotežu između SEO-a i UI UX dizajna kako biste iskoristili pun potencijal svake posete vašem sajtu.

Fides Design vam stoji na raspolaganju sa stručnim timom koji pruža usluge pisanja SEO sadržaja, veb dizajna i druge ključne komponente za kreiranje sveobuhvatne strategije digitalnog marketinga. Naša agencija se ističe pružanjem kompletnih usluga, umesto pojedinačnih usluga koje mogu biti u suprotnosti sa vašom strategijom. Na taj način, različiti timovi sarađuju kako bi obuhvatili sve aspekte koji doprinose unapređenju performansi veb stranice i privlačenju relevantnih korisnika.

Podelite članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top