Šta je Google Oglašavanje i Kako Funkcioniše?

google oglašavanje
Sadržaj teksta

Kada nešto pretražujete na Google-u, možda ćete videti oglase na vrhu rezultata pretrage, kao na slici ispod: 

Šta je Google Oglašavanje i Kako Funkcioniše? Google Oglašavanje

To je Google oglašavanje.

No, važno je napomenuti da to predstavlja samo jedan aspekt Google oglasa, pojavljujući se na specifičnom mestu.

U ovom članku ćemo istražiti šta je Google oglašavanje, koje su različite vrste, analizirati njihovu funkcionalnost i pružiti vam korisne smernice za pokretanje vaše uspešne kampanje.

Započnimo sa osnovama Google Ads-a.

Šta je Google Oglašavanje?

Google Oglašavanje (poznato kao Google Ads ili Google Adwords) je platforma za oglašavanje na internetu koja vam omogućava da oglašavate svoje proizvode ili usluge na čitavoj Google platformi. Kao što su njegov pretraživač, partnerske web stranice i YouTube.

Plaćate određenu naknadu kako biste osigurali Google oglašavanje, odnosno prikazivanje vaših oglasa na Google-u, a sam proces, poznat kao „licitiranje“, utvrđuje konačnu cenu.

Zamislite licitiranje kao vrstu aukcije, gde biznis određuje maksimalni iznos koje je spremno da plati kako bi korisnici kliknuli na njihove oglase.

Međutim, možda se pitate zašto uopšte plaćati ovu uslugu, s obzirom da postoje besplatni oglasi na Google-u? Ti besplatni oglasi poznati su kao organski rezultati i pojavljuju se na osnovu relevantnosti prema upitima korisnika.

Google koristi različite faktore kako bi ih rangirao, što je potpuno drugačije od procesa odlučivanja koje će se plaćene reklame prikazati (o tome ćemo više govoriti u sledećem odeljku – Kako funkcioniše Google oglašavanje).

Zašto je dobro koristiti Google oglašavanje?

Google oglašavanje ima brojne prenosti, neke od njih su:

1. Neposredna vidljivost

Google oglašavanje garantuje trenutan prikaz vašeg oglasa. Prikaz oglasa jasno zavisi od faktora poput visine ponude i kvaliteta samog oglasa. Ova dinamika obezbeđuje da, kada lansirate nov proizvod ili sprovedete posebnu promociju, vaš oglas momentalno privuče pažnju koju zaslužuje, eliminišući potrebu za dugim periodom čekanja.

2. Fleksibilnost

Google Ads nudi raznolik spektar formata oglasa prilagođenih različitim poslovnim zahtevima.

Nema veze da li preferirate korišćenje teksta, slika ili video zapisa, jer postoji odgovarajući format oglasa koji će vam omogućiti efikasno prenošenje vaše poruke.

3. Precizno ciljanje publike

Google Ads pruža precizne opcije ciljanja publike. Možete usmeriti svoje oglase ka određenoj ciljnoj grupi putem selektivnog odabira starosnih grupa, interesovanja ili geografskih područja.

Na primer, lokalni restoran može specifično targetirati oglase prema ljudima zainteresovanim za „Hranu i restorane“.

Google određuje interese na osnovu pretraživačke istorije korisnika, posećenih web sajtova i korišćenih aplikacija. Ovo garantuje da restoran dopre do publike koja aktivno traži kulinarne ponude.

4. Remarketing (ponovno oglašavanje)

Remarketing putem Google oglašavanja vam omogućava da ponovno privučete korisnike koji su već posetili vaš web sajt, ali nisu izvršili željenu radnju, kao što je kupovina ili prijava za bilten.

Vaši oglasi će se pojavljivati na drugim web sajtovima koje ovi korisnici posećuju, održavajući vaš brend prisutnim u njihovom pamćenju.

Ova strategija ponovnog ciljanja značajno povećava šanse da ovi potencijalni klijenti ponovo posete vaš web sajt i realizuju željenu konverziju.

5. Isplativost

Primarni model određivanja cena u okviru Google Ads-a je plaćanje po kliku (PPC), gde se naplaćuje svaki put kada neko klikne na vaš oglas. Osim toga, platforma pruža i druge opcije za određivanje cena, kao što su cena za hiljadu prikaza (CPM) i cena po akciji (CPA).

Ove fleksibilne opcije omogućavaju vam da izaberete najisplativiji model u skladu sa specifičnim ciljevima vaše kampanje, čime optimizujete troškove za postizanje boljih rezultata.

6. Merljivi rezultati

Google oglašavajne dolazi sa sveobuhvatnim izveštajima o učinku i performansama.

Možete pratiti različite faktore, uključujući broj pregleda i klikova koje vaš oglas ostvaruje, kao i konverzije koje postiže.

Ovi podaci vam omogućavaju identifikaciju oglasa s najboljim učinkom, efikasnije alokacije budžeta i preciznije ciljanje, što poboljšava efikasnost celokupne kampanje.

Google oglašavanje vam omogućava postizanje različitih marketinških ciljeva, uključujući povećanje saobraćaja na vašem sajtu, privlačenje potencijalnih klijenata i povećanje prodaje.

Važno je napomenuti da uspeh vaših oglasa zavisi od nekoliko faktora, uključujući vrstu Google oglasa koju odaberete.

IMATE NOV PROJEKAT?
ZAPOČNIMO GA ZAJEDNO
Oni su nam ukazali poverenje

Ako imate projekat na umu ili samo želite da razgovarate o idejama i planovima, kontaktirajte nas i dobićete besplatnu procenu.

google oglašavanje

Vrste Google oglasa

1. Google Search oglasi (oglasi na Google pretrazi)

Google search oglasi se pojavljuju na stranicama rezultata Google pretraživača (SERP) kada korisnici pretražuju određene ključne reči. 

Ovaj oglas uključuje tri ključna elementa:

Naslov i opis: Naslov i dodatni tekst nude brz pregled proizvoda ili usluge.

Dodatni elementi oglasa: Ranije poznati kao ekstenzije, ovo su dodatni detalji kao što su linkovi do određenih stranica, koje možete da izaberete tokom podešavanja oglasa

Pozicioniranje ovih oglasa je obično na vrhu ili dnu stranice pretrage. Broj oglasa prikazanih na stranici može da varira u zavisnosti od faktora kao na primer popularnost ključnih reči.

Ovi oglasi su usklađeni sa namerom korisničkog upita za pretragu, što omogućava povezivanje sa potencijalnim klijentima u trenutku kada aktivno traže srodne proizvode ili usluge.

Na primer, ukoliko neko pretražuje „najbolje patike za trčanje“, prodavnica obuće može prikazati svoj oglas na vrhu rezultata pretrage, obezbeđujući visoku vidljivost u tom trenutku.

2. Google Display (multimedijalni oglasi)

Oglasi na Google Display Network-u (mreži multimedijalnog oglašavanja ili GDN) predstavljaju vizuelne oglase koji se pojavljuju na web sajtovima, u aplikacijama i drugim digitalnim platformama koje sarađuju sa Google-om za prikazivanje oglasa.

Ove platforme sarađuju s Google-om putem programa nazvanog AdSense, omogućavajući im da prikažu relevantne oglase korisnicima koje Google dovodi na njihove platforme.

Vlasnici sajtova imaju mogućnost da postave ove oglase na različite lokacije na svojim veb stranicama, uključujući vrh stranice (banner), bočnu traku i podnožje.

Google multimedijalni oglasi omogućavaju dosezanje publike ne samo na osnovu njihove pretrage, već i na osnovu njihovih interesa i aktivnosti. Umesto da se samo pojavljuju kada neko aktivno traži određeni pojam, ovi oglasi se prikazuju na osnovu interesovanja korisnika ili vrste sadržaja koji gledaju.

Na primer, ukoliko često čitate članke o fitnesu, mogli biste videti oglas za patike za trčanje dok pregledate vesti na određenom sajtu. Google Display Network u ovom slučaju prepoznaje vaše interesovanje za fitnes i prikazuje vam relevantne oglase, čak i ako trenutno ne pretražujete aktivno patike za trčanje.

3. Google Shopping Oglasi

Google Shopping oglasi predstavljaju proizvode direktno u rezultatima pretrage sa slikom, cenom i nazivom prodavnice. Pojavljuju se kada korisnici pretražuju određene proizvode na Google-u.

Glavna prednost Google Shopping oglasa leži u vizuelnoj i detaljnoj prezentaciji proizvoda, pružajući korisnicima iskustvo kao da prolaze kroz digitalni izlog na Google-u.

Na primer, ukoliko korisnici pretražuju „bežične slušalice“, prikazaće im se niz proizvoda sa slikama i cenama, omogućavajući im direktno upoređivanje i izbor iz rezultata pretrage.

4. Google video oglasi

Google video oglasi su reklame koje se prikazuju na YouTube platformi. Ovi oglasi se mogu reprodukovati pre video snimka koji je korisnik odabrao (pre-roll), tokom dužih video snimaka (mid-roll) ili nakon završetka određenog videa (post-roll).

S obzirom da je YouTube jedan od najvećih pretraživača na svetu, upotrebom ovih oglasa možete dosegnuti širok spektar korisnika.

Google video oglasi koriste snagu vizuelnog prikaza, zvuka i pripovedanja. Ovaj multimedijalni pristup omogućava vam da izazovete emocije, pokažete funkcionalnosti vašeg proizvoda ili jednostavno zabavite gledaoce, čineći vašu onlajn reklamu nezaboravnom.

Imate mogućnost ciljanja gledalaca na osnovu specifičnih interesa, demografskih podataka ili čak tipa sadržaja koji gledaju. Na primer, kozmetički brend može ciljati gledaoce koji prate tutorijale o lepoti, osiguravajući da je oglas relevantan i pravovremen. Slično tome, turistička agencija može ciljati gledaoce koji prate vlogove o putovanjima ili recenzije destinacija.

5. Google App Oglasi (oglasi za aplikacije)

Google App oglasi vam pomažu da efikasno promovišete svoju mobilnu aplikaciju među ciljanom publikom.

Potrebno je obezbediti osnovne elemente kao što su tekst i slike, a Google automatski kreira različite formate oglasa. Ovi oglasi se mogu pojaviti na različitim lokacijama širom Google-ovog ekosistema, uključujući pretraživač, Google Play prodavnicu, YouTube i Google Display mrežu.

Postoje tri podtipa kampanja za aplikacije, a svaki se oslanja na određene ciljeve:

Instalacija aplikacije: Ova kampanja ima za cilj da poveća broj preuzimanja vaše aplikacije, privlačeći više korisnika.

Angažovanje sa aplikacijom: Fokusirana je na podsticanje trenutnih korisnika na aktivno učestvovanje i interakciju sa vašom aplikacijom.

Predregistracija aplikacije: Ova kampanja omogućava korisnicima Android-a da se unapred registruju kako bi dobili obaveštenje kada nova aplikacija postane dostupna, što može generisati interesovanje i očekivanje pre zvaničnog lansiranja.

Kako Google oglašavanje funkcioniše?

Google oglašavanje funkcioniše na osnovu tri ključna faktora: ponude, relevantnosti oglasa za korisnike i kvaliteta oglasa.

Ponuda (Bid): To je iznos koji ste spremni da platite kada korisnik klikne na vaš oglas. Viša ponuda obično povećava šanse da se vaš oglas prikaže, ali i da se postigne bolja pozicija.

Relevantnost oglasa: Google procenjuje koliko su vaši oglasi relevantni za pretrage korisnika. Ovo uključuje kvalitet ključnih reči, sadržaj oglasa i iskustvo na destinaciji.

Kvalitet oglasa: Ovaj faktor ocenjuje korisničko iskustvo na destinaciji koju oglasi vode. Bolje ocene kvaliteta mogu poboljšati poziciju oglasa i smanjiti cenu po kliku.

Google oglašavanje ima za cilj da obezbedi da korisnici vide oglase koji su relevantni za njihova interesovanja i potrebe. Sa druge strane, oglašivači ciljaju publiku gde postoji veća verovatnoća ostvarivanja konverzija. Razumevanje ovih ključnih koncepata pomaže oglašivačima da optimizuju svoje kampanje za bolje rezultate.

Google Ads aukcija

Svaki put kada neko vrši pretragu na Google-u ili poseti sajt koji je deo Google mreže multimedijalnog oglašavanja, automatska aukcija se odvija u pozadini, bazirana na vašim prethodno podešenim postavkama.

Na ovoj automatizovanoj aukciji, vi i drugi oglašivači takmičite se kako biste vaši oglasi bili izabrani za prikazivanje.

Na svom nalogu za Google oglašavanje, potrebno je da postavite maksimalni iznos koji ste spremni platiti za svaki klik ili prikaz. Ova postavka predstavlja vašu ponudu. Aukcija određuje koji će se oglasi prikazati, kao i njihovu poziciju na stranici rezultata pretrage.

Važno je napomenuti da osvajanje istaknutih pozicija, poput prvih nekoliko rezultata na stranici, ne zavisi samo o licitiranju najvećeg iznosa novca. Google takođe uzima u obzir relevantnost i kvalitet oglasa prilikom određivanja njihove pozicije.

Relevantnost i kvalitet

„Relevantnost“ kada je u pitanju Google oglašavanje označava koliko se vaš oglas slaže s namerom pretrage korisnika ili sa sadržajem koji gleda.

Na primer, ukoliko neko traži „patike za trčanje“, oglas za sportske patike će biti relevantniji od oglasa za elegantne cipele.

Pored toga, Google procenjuje „kvalitet“ korisničkog iskustva nakon klika na vaš oglas putem čega se formira „ocena kvaliteta“. Ova ocena predstavlja pokazatelj ukupnog kvaliteta i relevantnosti vašeg oglasa.

Od 1 do 10, ocena kvaliteta se formira na osnovu performansi tri ključne komponente:

  • Očekivana stopa učestalosti klikova (CTR)
  • Relevancija oglasa
  • Iskustvo sa odredišnom stranicom

Rang oglasa

Rang oglasa je vrednost koja utiče na to gde se vaš oglas pojavljuje na Google-ovom SERP-u ili u okviru GDN-a.

Različiti faktori utiču na rang vašeg oglasa. Uključujući iznos vaše ponude, ocenu kvaliteta, konkurentnost aukcije i lokaciju korisnika.

To je kao sistem rangiranja za oglase. Što je viši rang vašeg oglasa, to će vaš oglas biti istaknutiji.

Dakle, čak i ako licitirate manje od drugih oglašivača, i dalje biste mogli da osvojite bolju poziciju ako je vaš oglas kvalitetniji i relevantniji.

Ovi ključni koncepti zajedno odlučuju koji se Google Ads pojavljuje i gde.

Podelite članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top