Pravljenje Sajta: Vodič Kroz Ceo Proces

Pravljenje sajta sajta uključuje gotovo sve, od zakupa domena do izrade naslovne strane i menija sajta.
Sadržaj teksta

Pravljenje sajta sajta uključuje gotovo sve, od zakupa domena do izrade naslovne strane i menija sajta.

Prvi web sajt se pojavio 1991. godine, a dizajniranje i razvoj web sajtova su se od tada eksponencijalno razvijali. U današnje vreme, imati dobar web sajt je ključno za uspeh svakog biznisa.

Web sajt je način na koji će vaši klijenti saznati sve o vašoj firmi i uslugama/proizvodima koje nudite. To je mesto gde će vaši klijenti ići kako bi stupili u kontakt s vama i saznali više o vašem brendu. Međutim, pravljenje sajta nije lak proces.

Mnogo toga je potrebno da bi se razvio web sajt koji je jednostavan za korišćenje i odražava vaš brend u pozitivnom svetlu. Zato smo za vas pripremili vodič koji će vas provesti kroz proces kada je u pitanju pravljenje sajta.

Šta je pravljenje sajta (izrada)?

Pravljenje sajta sastoji se od dva ključna koraka: dizajna web sajta i razvoja web stranica. Međutim, ovi koraci takođe mogu uključivati programiranje, dodavanje funkcionalnosti i upravljanje bazom podataka.

Razvoj se odnosi i na funkcionalnost web sajta, dok web dizajn opisuje izgled web stranice. Obe veštine su podjednako važne kada je u pitanju pravljenje sajta. Možete imati web sajt sa najboljim dizajnom koji je savršeno prilagođen vašem brendu, ali ako ne funkcioniše ispravno, neće postići uspeh. Isto važi i obrnuto.

Šta sve podrazumeva pravljenje sajta?

Od planiranja do lansiranja, mora da se obavi niz zadataka kako bi se dizajnirao i razvio web sajt koji će privući klijente i kupce. Da bi postigli uspeh, neke kompanije često angažuju agencije kako bi proširile interni tim posvećen održavanju i izradi sajta.

Neki pokušavaju da samostalno kreiraju web sajt. Bez obzira na izbor, ceo ciklus razvoja zahteva vreme i resurse, pa hajde da pažljivo razmotrimo kako funkcioniše pravljenje sajta i koje korake treba preduzeti.

Pravljenje sajta

Korak 1. Prikupljanje Informacija: Svrha, Glavni Ciljevi i Ciljna Publika

Faza prikupljanja informacija i istraživanja ima ključnu ulogu u oblikovanju budućih koraka. Ova faza je primenljiva na svaki razvojni proces, uključujući razvoj web aplikacija, softvera i druge vrste projekata. Ključni zadatak u ovoj fazi je sticanje jasnog razumevanja svrhe vaše veb stranice, glavnih ciljeva koje želite da postignete i ciljne publike koju želite da privučete na svoj sajt.

Prikupljanjem svih potrebnih informacija olakšava se pravljenje sajta i razvoj strategije za dalje upravljanje projektom. Kao rezultat toga, možete precizno definisati obim projekta i navesti važne detalje, uključujući karakteristike veb sajta, zadatke koji treba dodeliti, vremenski okvir, obim posla, budžet, itd.

Na primer, novinski portal se razlikuje od platforme za zabavu, a resursi posebno prilagođeni tinejdžerima izgledaju drugačije od sajtova namenjenih zreloj publici. Različiti tipovi web sajtova pružaju posetiocima različite funkcionalnosti, što znači da se različite tehnologije mogu koristiti u skladu sa svrhom.

Dobro definisan i detaljan plan, baziran na ovim informacijama pre samog razvoja, može vas zaštititi od potrošnje dodatnih resursa na pravljenje sajta i na rešavanje neočekivanih problema, kao što su promene u dizajnu ili dodavanje funkcionalnosti koje nisu bile prvobitno planirane.

Korak 2. Planiranje: Kreiranje Osnovnog Okvira

Pravljenje sajta u ovoj fazi ciklusa razvoja podrazumeva stvaranje podataka koji omogućavaju korisniku da proceni kako će ceo web sajt izgledati. Na osnovu informacija prikupljenih u prethodnoj fazi, kreira se mapa sajta. Mapa sajta i meni opisuju sve povezane stranice na sajtu i meniju.

Ovakav prikaz može pomoći u razumevanju koliko će sajt biti funkcionalan. Može vam otkriti „veze“ između različitih stranica, omogućavajući vam da procenite koliko će korisniku biti lako da pronađe potrebne informacije ili usluge počevši od naslovne stranice. Glavni cilj kreiranja mape sajta je stvaranje web lokacije koja je jednostavna za upotrebu i laka za navigaciju.

Mapa sajta vam omogućava da shvatite kako izgleda unutrašnja struktura, ali ne opisuje korisnički interfejs. Ponekad, pre nego što počnete sa razvojem ili čak radom na dizajnu, potrebno je dobiti odobrenje da sve izgleda kako treba, kako biste mogli da pređete na sledeću fazu razvoja.

Još jedna bitna stvar je izbor programskog jezika, okvira, CMS-a koji ćete koristiti.

Korak 3. Dizajn: Izgled Stranica i Odobravanje

Tokom faze dizajna kada je u pitanju pravljenje sajta, vaš sajt dobija svoj oblik. Svi vizuelni elementi, poput slika, fotografija i video zapisa, kreiraju se u ovoj fazi.

Još jednom, sve informacije prikupljene u prvoj fazi su ključne. Važno je imati kupca i ciljnu publiku na umu dok radite na dizajnu kako biste korisnički interfejs i iskustvo učinili intuitivnim i jednostavnim za korišćenje.

Pravljenje sajta u ovom delu je rezultat rada dizajnera. To može biti grafička skica ili stvarni grafički dizajn.

Glavni cilj izgleda je predstavljanje strukture informacija, vizualizacija sadržaja i prikazivanje osnovne funkcionalnosti. Dizajn obuhvata boje, logotipe, slike i može pružiti opšti uvid u budući proizvod. U takvim situacijama, kompanije često traže pomoć UI/UX dizajnera iz outsourcing firmi koje pružaju usluge razvoja UI/UX-a kako bi brže postigle najbolje rezultate.

Nakon završetka dizajna, klijent ima priliku da pregleda izgled i pruži povratne informacije. Ukoliko klijent nije siguran u neke aspekte dizajna, prave se promene i ponovno se prezentuje. Ovaj ciklus se ponavlja sve dok klijent nije u potpunosti zadovoljan.

IMATE NOV PROJEKAT?
ZAPOČNIMO GA ZAJEDNO
Oni su nam ukazali poverenje

Ako imate projekat na umu ili samo želite da razgovarate o idejama i planovima, kontaktirajte nas i dobićete besplatnu procenu.

Pravljenje sajta

Korak 5: Funkcionalnost

U ovom koraku, počinj stvaranje funkcija vašeg web sajta. Ovo je trenutak kada se svi prethodno navedeni koraci povezuju kako bi se oblikovali izgled i funkcionalnost web sajta. Cilj je da vaša veb lokacija bude jednostavna za korišćenje i laka za navigaciju. Obično će prvo biti kreirana početna stranica, a zatim će se raditi na svim podstranicama.

Takođe, kada je u toku pravljenje sajta važno je osigurati da web sajt bude pristupačan i sa desktop računara i mobilnih telefona.

Korak 6: Testiranje, Pregled i Pokretanje

Testiranje web sajta je verovatno najrutinskiji deo procesa. Svaki link mora biti testiran kako bi se osiguralo da nema oštećenja.

Proveravate svaki obrazac, svaku skriptu, pokrećete softver za proveru pravopisa kako biste pronašli moguće greške u kucanju. Takođe koristite validatore koda kako biste proverili da li vaš kod prati aktuelne web standarde. Validan kod je od suštinskog značaja kad je u pitanju pravljenje sajta, posebno ako je kompatibilnost sa više pretraživača ključna za vašu veb stranicu.

Nakon temeljnih provera web sajta, vreme je da ga prenesete na server. Nakon postavljanja potrebnih datoteka, trebalo bi da izvršite još jedan završni test kako biste bili sigurni da su sve vaše datoteke ispravno instalirane.

Korak 7: Održavanje: Praćenje i Redovno Ažuriranje

Bitno je zapamtiti da je web sajt više usluga nego proizvod. Nije ga dovoljno samo „isporučiti“ korisnicima. Uverite se da sve funkcioniše ispravno, da su korisnici zadovoljni, i uvek budite spremni na promene prema potrebama.

Uvođenje sistema za prikupljanje povratnih informacija na sajt omogućava vam da identifikujete moguće probleme s kojima se korisnici suočavaju. Prioritet u ovom slučaju je rešavanje problema što je brže moguće. Ako to ne učinite, možda ćete jednog dana otkriti da korisnici radije koriste drugi sajt umesto da trpe neprijatnosti.

Druga važna stvar nakon što je završeno pravljenje sajta je redovno ažuriranje vaše stranice. Ako koristite CMS, redovna ažuriranja će vam pomoći da izbegnete greške i smanjite bezbednosne rizike.

Da biste bili sigurni da će ih biti manje, možete se odlučiti za prilagođene usluge razvoja koje pružaju outsourcing kompanije. Na taj način, možete biti sigurni da web stranicu ili softver razvijaju stručnjaci, dok se vaš tim može fokusirati na druge projekte.

Uvek je važno imati na umu da pravljenje sajta ne počinje samo razvojem i ne završava se nakon lansiranja veb lokacije. Faza pripreme ima snažan uticaj na sve naredne faze, određujući produktivnost celokupnog procesa razvoja.

Duboko istraživanje aspekata kao što su interesovanja krajnjeg korisnika može postati ključ za postizanje uspeha. Period nakon lansiranja takođe je od velikog značaja. Osigurajte da je vaš sajt dovoljno fleksibilan kako biste ga mogli prilagoditi prema povratnim informacijama korisnika ili trenutnim trendovima.

Raumevanje da pravljenje sajta i sadržaja nije beznačajno sprečiće vas od neočekivanih problema i pružiti vam samopouzdanje da sve ide prema planu, uz potpunu kontrolu nad projektom. Nadamo se da vam je ovaj članak pružio korisne informacije i olakšao razvoj vaše veb platforme.

Podelite članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top